Seizoenen en de natuur

De vrijeschool hecht aan de wijsheid van de natuur en het ritme van de seizoenen. Op de vrijeschool wordt het jaarritme van de natuur gevolgd.

Een van de belangrijkste manieren om het seizoen en de natuur te beleven is buiten spelen.
We willen het spelende kind zoveel mogelijk laten ontdekken door alle zintuigen te prikkelen in de ideale omgeving. De omgeving die koud is in de winter, die warm en licht is in de zomer en wat er tussenin te ervaren is. En dat is buiten.

Omdat we met onze huisvesting een tijdelijke locatie bewonen is ons ‘buiten’ niet ideaal voor wat wij willen aanbieden en hebben we gezocht naar hoe we ons buitenonderwijs tóch tot zijn recht kunnen laten komen. Wij gaan daarom met de hele school de helft van het jaar op woensdag bij de Das (Natuurspeelbos bij Herperduin) spelen. Het liefst zouden we het hele jaar gaan, maar daar hebben we de financiële middelen niet voor. Dus verdeeld over het schooljaar zijn we 20 keer bij de Das aan het spelen.

De natuur schoon houden is belangrijk, daarom ruimen we voordat we gaan struinen en natuuropdrachten maken ALTIJD eerst het hele gebied op. We nemen onze emmers, knijpers en afvalzakken mee en we mogen de rotzooi bij Pan & Zo bij het afval zetten. Op deze wijze leren we de kinderen respectvol met de omgeving om te gaan en hopen we een goed voorbeeld te geven aan iedereen die ons ziet opruimen.
Met de hele school zijn wij lid van MikMakkers, de kinderclub van de gemeente Oss die helpt met schoonmaakacties.

Buitendag(foto: kinderen ruimen met knijpers het speelgebied bij de Das op)

Door het vieren van jaarfeesten worden kinderen zich bewust van het jaarverloop en stimuleren we verbondenheid met de natuur.

Meiboom(foto: kinderen lopen met de linten van de meiboom tijdens het Pinksterfeest)

(foto: kronen gemaakt van Esdoornblad op het Michaelsfeest)

Een link naar een uitgebreidere uitleg over de jaarfeesten:

(proef een stukje van de taart…)

kleurenboslogotranspa

Bewaren