Jaarfeesten

Onze jaarfeesten zijn onlosmakelijk verbonden met het vrijeschool onderwijs. Het ritme van de feesten door het jaar heen zorgen voor samenhang met de seizoenen in de natuur.

Na de start van een schooljaar staat op 29 september het Michaelsfeest in onze agenda. Op deze dag staan wij stil bij het donkere jaargetijde dat voor ons ligt. We kijken terug naar wat geweest is en creëren ruimte voor nieuwe inzichten.

In de periode richting de 11 november van Sint Maarten, het feest dat onze goedheid verlicht en een appel doet op het delen ervan, vindt de WOW-dag plaats. Deze jaarlijkse WOW-actie is een initiatief van de Vrienden van Waldorf. Ieder jaar staat een ander thema centraal, altijd ter ondersteuning van andere vrijescholen in de wereld.

Op 5 december ontmoeten we Sint Nicolaas die ons samen met zijn Piet leert van twee één te maken. Het kind in ons samen met de opgroeiende mens.

In dezelfde week begint de Advent periode. De stilte na de herfstachtige stormen brengt ons, in de weg naar de langste nacht, een tijd van hoopvolle verwachting.

Op de zesde van januari staan we stil met de Driekoningen, in verwachting van onze innerlijke ster, leiderschap, zodat we een koning over onszelf kunnen zijn. Vanaf de dag van Maria Lichtmis, op 2 februari, zien we het steeds sterker wordende daglicht tegemoet.

Met de Paasviering, als de dagen steeds lichter en langer worden, staat ons bewustzijn opnieuw op. Het lentefeest geeft nieuwe impulsen en nieuwe groeikracht. Niet alleen in de natuur, ook in jezelf.

Het schooljaar sluiten we af met het Sint Jansfeest, ook bekend als het midzomerfeest. In deze lichtste tijd van het jaar springen we met al onze leerlingen over het vuur om alle narigheid achter ons te laten en een jaar vol gezondheid en geluk mee het nieuwe jaar in te nemen.

Luister hier naar ons kerstspel dat in 2021 door ouders en leerkrachten is gemaakt voor onze leerlingen.

Jaarfeesten boekjes